AOW-uitkering in het buitenland

Gepubliceerd op 1 juli 2025 om 10:00

🌍 Verhuizen naar het buitenland? Wat gebeurt er met je AOW?

Overweeg je om je oude dag door te brengen in het buitenland? Of je nu droomt van de zon in Spanje of een rustig leven in Portugal, het is belangrijk om te weten wat er gebeurt met je AOW-uitkering als je verhuist. In dit artikel leggen we uit wat je kunt verwachten en waar je op moet letten.

💰 Blijft je AOW doorlopen?

Ja, in veel gevallen blijft je AOW gewoon doorlopen als je verhuist. Nederland heeft met veel landen afspraken gemaakt over de export van uitkeringen. Dit betekent dat je AOW ook in het buitenland wordt uitbetaald. Voorbeelden van landen waar dit geldt zijn:

  • Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en België: Deze landen hebben een verdrag met Nederland, waardoor je AOW-uitkering behouden blijft.

  • Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius: Deze landen vallen onder het 'Besluit regels export uitkeringen', waardoor je AOW ook daar wordt doorbetaald.

Let wel: de hoogte van je AOW kan verschillen per land. In sommige gevallen wordt er loonbelasting of een bijdrage voor zorgkosten ingehouden. Ook de betaaldata kunnen variëren; in SEPA-landen zoals Duitsland of Frankrijk ontvang je je AOW meestal rond de 24e van de maand, terwijl dit in andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, eerder of later kan zijn.

🧾 AOW aanvragen vanuit het buitenland

Woon je al in het buitenland en bereik je de AOW-leeftijd? Vraag dan je AOW uiterlijk 6 maanden voor je AOW-leeftijd aan. Dit kan via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Afhankelijk van het land waar je woont, zijn er twee mogelijkheden:

  1. Recht op een staatspensioen: Neem contact op met de instantie die verantwoordelijk is voor de uitkering van pensioenen in dat land.

  2. Geen recht op een staatspensioen: Neem contact op met de overheidsinstantie in het land waar je laatst verzekerd was voor ouderdom, ziekte of werkloosheid.

Weet je niet bij welke organisatie je moet zijn? Neem dan contact op met de SVB; zij kunnen je verder helpen.

🛑 AOW-opbouw stopt bij emigratie

Als je nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt en naar het buitenland verhuist, stopt de opbouw van je AOW. Je bouwt namelijk alleen AOW op zolang je in Nederland woont of werkt. Voor ieder jaar dat je verzekerd bent, bouw je 2% van je uiteindelijke AOW-uitkering op. Blijf je in Nederland werken, maar verhuis je over de grens? Dan kun je vaak nog wel verzekerd blijven.

🩺 Zorgverzekering en zorgkosten

Bij verhuizing naar het buitenland vervalt je Nederlandse zorgverzekering. Je kunt dan geen gebruik meer maken van de Nederlandse zorgverzekering, tenzij je naar een verdragsland verhuist. In dat geval kun je via het CAK een bijdrage betalen en gebruikmaken van het lokale zorgsysteem.

📢 Veranderingen doorgeven aan de SVB

Het is belangrijk om veranderingen in je situatie door te geven aan de SVB. Denk aan:

  • Verhuizing naar een ander adres of land

  • Wijzigingen in je woonsituatie (bijvoorbeeld samenwonen of alleen wonen)

  • Wijzigingen in je persoonlijke situatie (bijvoorbeeld trouwen, scheiden of overlijden van je partner)

  • Veranderingen in je inkomen

Geef deze wijzigingen binnen 6 weken door aan de SVB. Dit kan via Mijn SVB of per post.

 

Heb je nog vragen of wil je meer weten over emigreren en je AOW? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

 

Bron: geldzaken.nl